tirsdag 27. mars 2018

Spjåing: bindinga ryker!

Mens vi har vært i Narvik i fire døgn, har snøen lavet ned over fjellene. Men góværet ser ut til å forfølge oss og det var ikke en sky i sikte når vi igjen spente på oss skiene utenfor Bjørnfjell stasjon.

Skredfaren har derimot økt betraktelig og det varsles om faregrad 4 for hele regionen (høyeste nivå er 5). Allerede etter noen hundre meter opplevde vi at ganske så store partier med snø kollapset under beina våre, og vi er vel vitende om hvor harde og glatte snølagene lenger ned faktisk er. Faren for å fjernutløse skred i nærheten av bratte partier antar vi å være stor nå. Det gjelder å ha respekt for skredfaren, her er det fjellet som bestemmer...

Samtidig som vi rundet Istind, løsnet en av bindingene på skia til Jan Arne. Bindingen ble delt i to og skruene røska ut av skia. Krise! Med nok gaffatape gikk det likevel greit å ta seg videre gjennom Rauddalen, men vi trengte så absolutt en proff-fix og ingen quick-fix her.

Dagen etter møtte vi tilfeldigvis Åshild og Tore med både unger og bikkjer på fjellet, et lykketreff! Og gjestfriheten nådde nye høyder når vi ble invitert med hjem til denne herlige familien i Elvenes. Vi fikk låne bil og reiste til Setermoen dagen etter, hvor det ordnet seg med nye bindinger og montering on the go. (Litt flaks skal man ha, havariet kunne like gjerne skjedd for noen uker siden, milevis fra folk..)

Anders benyttet like gjerne sjansen til å reparere skistøvlene, som begynner å ramle fra hverandre etter tre måneders bruk (Jan Arne har byttet ut sine). Odd Arne på Fagsøm i Setermoen lappet dem sammen og sendte med reserveglidelåser, alt sammen helt gratis!

Vi takker så mye for et par kjempehyggelige dager hos Åshild og Tore, smakfulle middager og topp stemning. Det sies at jo lenger nordpå man kommer, mer gjestfrie er folk? Vi kan herved bekrefte denne myten.

Fylkesgrensa til Troms er passert og vi er endelig ferdige med landets lengste fylke, Nordlaaaang! Hele fire måneder har vi brukt gjennom Nordland, men etappeskifte og overgang høst/vinter er mye av grunnen til dette. Og FOR en sjukt bra opplevelse, Nordland har jaggø oss levert!


Ikke store greiene, men få kilometer fra Bjørnfjell stasjon finner vi første skred

Enorme insektsutbrudd av målere (sommerfugllarver) tar livet av store områder bjørkeskog i nord. På vei mot Bjørnfjell noen dager før, fantes det ingen levende bjørketrær igjen..

Kveldssola lager strekkoder. Pris: helt gratis!
Vel oppe og vi er på fjellet igjen!

Campen ved Holmvatnet

Luksus å komme seg vekk i fra byen og nyte det enkle liv igjen

Sporene våre ned mot Holmvatnet fra dagen før. Endelig har det kommet litt kjøresnø og det er mye enklere å få med alt utstyret ned enn tidligere.

Jan Arne i siget

Grisetur med været, igjen;-)

Skispor vs ferske jervespor

Nygårsfjellet vindpark plukker opp energi. Nord-Norge gjennomgår en storstilt utbygging av vindkraft. Ikke alle er helt enige i om dette er rette veien å gå. Bak til venstre i bilde kan masta ved Narvik skisenter sees..

Vinden frakter mye fokksnø...

...noe som gjør det tungt å tråkke spor

Jan Arne med Beassetcohkka (1420 moh) i bakkant

Vanskelig å gå lei av utsikt som dette!

Nedstigningen mot Bukkedalen viser seg å være bratt i toppen. Heldigvis finner vi et parti uten skavler, men den høye skredfaren plager oss noe likevel.

Videre inn Rauddalen er neste hindring. Innerst er dalen smal med bratte skredutsatte renner på begge sider; et parti som vi tok oss gjennom sent på kvelden når temperaturen hadde falt betraktelig (to ferske skred hadde gått her i løpet av de siste par døgnene, med nedslag helt ned i dalbunnen).

Bindinga har blitt røsket av skien...

...og skruene biter ikke for fem flate øre
Mens skiene er til reparasjon i Setermoen tar vi med Obelix innom veterinæren for å sjekke vekta. Han virker fornøyd med å holde matchvekta si, noe som tyder på at vi fôrer riktig.

Hjemme hos Åshild og Tore er det virkelig idyllisk. For et lykketreff at vi møtte nettopp dem på fjellet! Tusen takk for oss:-)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar