torsdag 2. november 2017

Storfugljakt med norrbottenspets

I dag hadde jeg griseflaks og fikk bli med på storfugljakt med Kim Backlund, en skikkelig trivelig og jaktfrelst svenske, som har bosatt seg i trøndelags dype skoger.

Kim har to norrbottenspets-tisper (også kalt nordisk spets): Mini på tre og et halvt år og Mylte på åtte. Sammen bruker de usannsynlig mye tid på jakt i Lierne, men også på svensk side av grensa. Vi snakker toppjakt med rifle og treskjellende hund; og fordi han bruker spets, er Kim en av noen få titalls aktive i Norge som driver med nettopp dette.

Vi har gått et par runder i skauen i dag og tok Mini med på den første. Det tok ikke lange tida før bikkja hadde los på en hel gjeng med tiurer og en formasjon på sju fugler kom svevende nedover lia, rett over hodene på oss! En skikkelig morsom naturopplevelse, men selvfølgelig ingen skuddsituasjon med rifla. Og gjett om det er storfugl i disse traktene; den neste timen telte vi hele TI tiurer til, i tillegg til et par orrfugl! Men selv om Mini gjorde reint bord, så ville ingen av fuglene sitte lenge nok i træra til at vi kom på godt nok skuddhold.

På runde to testet vi et nytt terreng og ga Mylte en sjangse. Hun dro ivrig avgårde innover skauen og hadde los på enda et par tiurer og en orrfugl (vi mistet nesten tellinga for å si det sånn)..

Vi vendte tomhendte hjem, men det var en utrolig morsom opplevelse å få med seg det her. Et crash-course for min del. Kim er virkelig et leksikon når det kommer til denne jaktformen og jeg tror ikke jeg overdriver om han forutså minst ti jaktsituasjoner i løpet av dagen..

Kim driver forøvrig en kennel med norrbottenspets og har en hjemmeside som er verdt å klikke innom for de interesserte;-)

Vi er ute på første jaktrunden med Mini. Fordelen med spets-jakt er at man kan gå å skravle seg gjennom skauen, bikkja gjør nemlig søket opp til flere hundre meter unna oss :)

Sju feite tiurer har nettopp blitt støkket opp av Mini. De kom flyvende i formasjon nedover åsryggen, 15 meter over hodene på oss! En skikkelig rå naturopplevelse..
(og hvor er det jævla kamera når det skjer noe?)

Mini (3,5) kommer innom oss med jevne mellomrom...

...før hun setter fart inn i skauen på nytt søk

Her har tiuren sittet i furua og beitet, det er tynt med nåler igjen innerst på greinene

Mini har fått los på en tiur og Kim signaliserer at vi avventer litt...

...det er omtrent 200 meter hold, men fuglene sitter dessverre ikke lange tida før de stikker videre i dag

Det er lettgått terreng her oppe

Mini på ny visitt

Vi har nettopp spotta to røy, som har søkt tilflukt noen hundre meter unna


Kim i sitt rette element!

Over på neste jaktterreng og vi starter med å ta oss gjennom et litt uvanlig belte med contortafuru

Nå får Mylte (8) lov å prøve seg
Men det er kongeørn i lufta, og Kim er tydelig bekymra for bikkja......men Mylte bryr seg lite og koser seg på jobb

Selv om vi ikke fikk noe fugl i bakken i dag har dette vært en helt perfekt dag! Takk for turen til både Kim og bikkjene ;)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar