Om turen

Drømmen om Norge på langs har surret rundt i hode på Anders siden 2005. Med god hjelp fra venner har info og idéer i flere år blitt tegnet ned på kartet; alt fra nasjonalparker og gode fiskevann, til rutevalg og bratte stup. Lenge var det vanskelig å finne noen som ville bli med, men når Jan Arne hørte om idéen i 2013 ble det satt fart på sakene. Nye forslag kom på bordet og mange små mål ble satt...våren 2016 ble turen omsider spikret.

Samtidig ble også Obelix invitert på tur - en skikkelig turmaskin! Wilson blir selvfølgelig også med - en trofast, men taus fyr. Vi håper at så mange som mulig fra vennegjengen vil delta på etapper, enten de er korte eller lange - alle trenger jo litt eventyri.no.

Turen vil bli inndelt i fire ulike hovedetapper, med start på Lindesnes rundt 1. mars 2017 og slutt i Vardø rundt 1. juni 2018. På veien skal vi forsøke å pushe via Vestkapp og Nordkapp, noe som i tilfelle vil bringe oss innom alle de fire ytterpunktene av dette fantastiske landet. Men mye kan bli endret underveis, bare tiden vil vise hvor eventyri blir. Målet er å være lenge på tur og leke så mye som mulig på veien - fullføres Norge på langs, tar vi det som en bonus.

På denne turen har vi valgt å holde oss unna sponsorer og allskens reklamehysteri. Vi ville klare strabasene på egen hånd og kunne ytre det vi mener om utstyret som er brukt. Velkommen til en 100 % reklamefri turblogg!

Etappe #1 Eventyri pulken
Planen er å ta oss fra Lindesnes fyr, med ski på beina og pulk i ryggen. På kryss og tvers over Hardangervidda, før vi til slutt ender ved Aurland i Sognefjorden. I pulken har vi både randonéski og kiter, isfiskeutstyr og annen morro. 10 uker med eventyri pulken.

Etterskrift:
Etappe #1 ble gjennomført mer eller mindre etter planen, men vi ble nødt til å traske de to første ukene til fots på grunn av snømangel i sør. Det ble i underkant av 10 uker med eventyri pulken.

Etappe #2 Eventyri kajakken
I Aurland kaster vi pulker og ski til fordel for kajakker. Værgudene bestemmer, men en slags plan kan være greit å ha likevel. Vi vil forsøke å padle flere av de store fjordene og kombinere dette med mange forskjellige aktiviteter på veien. At turen går ut Sognefjorden er iallefall sikkert, og om tida strekker til vil vi padle Nordfjorden inn og ut til Stryn. Videre går turen rundt Stadlandet, før vi setter kursen nordover og inn Storfjorden til Hellesylt. Inn blant de stupbratte fjellene i Hjørundfjorden og ut i havgapet via Ålesund, før kursen peiles inn mot Romsdalen. Vi vil ha med oss en kajakktralle og gjøre noen bæringer for å utforske et par av de største innlandsvannene i vest. Målet for kajakketappen er Eikesdalen. 15 uker med eventyri kajakken.

Etterskrift:
Etappe #2 gikk også etter planen, ihvertfall i store trekk. Vi endte med å bruke mer tid enn planlagt i Sognefjorden og padlet til bunnen av denne og mange av sidefjordene her. Vi droppet Nordfjorden og Hjørundfjorden (hvor vi har padlet før) til fordel for mer tid til morro i Romsdalen og Eikesdalen. På grunn av været fikk vi ikke padlet rundt Stadt, men gjorde til gjengjeld denne delen til fots. Det ble drøye 15 uker med eventyri kajakken.

Etappe #3 Eventyri beina
Norge er et langstrakt land og en stor del skal erobres til fots. Vi forlater kajakkene og mye av utstyret i Eikesdalen, før vi tar beina fatt over Dovre mot grensa til Sverige. Videre går turen nordover gjennom en rekke nasjonalparker, hvor vi vil prøve lykken med fiske og jakt. Målet er å traske så langt det lar seg gjøre mot Narvik før vinteren setter inn. 20 uker med eventyri beina.

Etterskrift:
Etappe #3 gikk etter planen helt til vi nådde svenskegrensa og et godt stykke lenger nord. Men kong vinter kom allerede så tidlig som mot slutten av oktober, da vi ikke hadde kommet lenger nord enn Nordli (på høyde med Namsos). Etter noen strabasiøse fjelloverganger, ble vi til slutt presset ned fra fjellene mot Namsskogan (og gikk med det dessverre glipp av Børgefjell). Når vi omsider trasket inn i Nordland mot slutten av november, var det bitende kaldt og stormen «Ylva» fikk vinteren til å sette seg for alvor. Vi kom derfor ikke så langt nord som vi hadde håpet på til fots, men fortsatte selvfølgelig på ski der vi slapp. Det ble drøye 14 uker med eventyri beina.

Etappe #4 Eventyri mørketida
En eller annen plass rundt Narvik-fjellene gjenforenes vi med pulker og ski. Så snart vinteren får satt seg setter vi kursen videre nordover. La mørketida komme! Om vi har krutt nok i beina kjører vi på via Nordkapp, før turen går over Varangerhalvøya til Vardø. 15 uker med eventyri mørketida.

Etterskrift:
Etappe #4 gikk også "etter planen", ihvertfall med tanke på at vi ble tvunget til å starte på ski mye lenger sør enn vi hadde håpet. Overgang høst/vinter er jo en lunefull periode på året og det er umulig å forutsi når det smeller fra år til år. Fremgangen gikk mildt sagt tregt de første ukene, ikke akkurat en drømmesituasjon for en hvilken som helst ekspedisjon (pudder og minusgrader gjorde skiføret tungt!). Men farta økte etterhvert og vi "klatret" over den ene etter den andre fjellovergangen videre gjennom Nordland, akkurat som vi hadde håpet å greie - kun på norsk side! I Troms ble vi tvunget til å gå noen omveier på grunn av mere nedbør og stor skredfare. Når vi omsider krysset grensa til Finnmark hadde vi derfor "dårlig tid". Vi klinte til over Finnmarksvidda og nådde Nordkapp mens vinteren fortsatt klamret seg fast. Like etter satte derimot snøsmeltinga inn for fullt (tidligere enn normalt) og det smeltet i helene på oss hele veien mot Vardø. Vi kjøpte oss en del tid ved å endre litt på planen og ro over Porsangerfjorden i en liten spissbåt. Elvene åpnet seg på alle kanter og vi ble tvunget til å slanke ned på utstyret (fjernet telt og alt unødvendig stasj). Vi snudde døgnet og gikk på natta når snøen har mere hold, klinte til på ski over Laksefjordvidda og Varangerhalvøya til Vardø i øst. Noen overraskelser må man tåle når målet er så nært;-) Det ble 24 uker med eventyri mørketida (med midnattsol mot slutten av turen).