torsdag 8. mars 2018

Gókløfta bak nasjonalfjellet

Opp fra demninga ved Brynsvatnet stabba vi i råtten snø med anleggsvei-støv til knæra (etter ukesvis med graving, spregning og dumper-rally i området).. Men snøen rakk ikke noe lengere opp på leggen heller, for i følge Nordkraft har det bare falt 50 % av normalen med snø denne vinteren. Terrenget er knudrete, akkurat nok til at det skaper et nettverk av mulige ruter over fjellet, og minst like mange hinder.

Planen var å forsere Paurofjellet (på grensa), men da “med fare for” å traske innom Sverige.. Derfor hadde vi isteden bestemt oss for å gå over Fonnsfjell, en klatring på rundt 200 m. Men rett før avreise fra hytta “Utsiktsbu” ombestemte vi oss på ny og sjekket isteden ut en diger kløft lenger mot vest. Her fant vi den drøyt 100 m dype og herved navngitte «Gókløfta» (da den sparte oss for mye jobb).. Etter å ha frakta alle pulkene over på den andre sida, gikk vi retur til Utsiktsbu for en ny natt i den bittelille trekanthytta. Her hadde vi gompekikk på 20 år gammal Real turmat (best før ‘03) og feiret at vi hadde spart oss for en fjellovergang - i hvertfall for i dag..

Når Gókløfta var naila dukket selve Stetind opp i vest, Norges nasjonalfjell! Stetind står som en monolitt til værs, formet som en diger anbolt i himmelen. Et verdig nasjonalfjell!

Sur vind og masser av minusgrader fulgte de neste dagene, men sola gjorde likevel opp for den biten..vakkert og storslagent er nok passende stikkord for det hele.

I etterkant har vi sett at dette innlegget ble postet på selveste Kvinnedagen...

Vel oppe på fjellet får vi oversikt over Sørfjorden og Inner-Tysfjorden

Góværet vil ingen ende ta

Brynsvatnet med sin 90 m reguleringshøyde er her tappet ned 75 m. Tross den lave magasinhøyden går kraftproduksjonen for fulle mugger, strømprisen er visstnok rekordhøy på 2 kroner og 55 øre kWh. På vei til Sørfjorden rotet vi oss ned i isen her etter mørkets frembrudd, i håp om å ta en snarvei - det viste seg å være en jævla dårlig idé..

Vi finner pulken til Obelix, som ble satt igjen her kvelden før

Utsiktsbu ble satt opp av Nordkraft i 1989 i forbindelse med oppsyn av kraftledninger i området

Gulvflata er tilsvarende teltet vårt, men i bua er det mulig å stå i midtenUtsikt mot sør

Det blåser greit og er kaldt som vanlig...

...så døra må holdes lukket, hytta har ingen ovn

Vi har funnet en rute via Gókløfta og har satt i gang med å flytte pulker


Gókløfta si det, sparer oss for mye arbeid det her

Når dagen er omme går vi tilbake til hytta...

...hvor vi spiller «Escaperoom» - i det lille rommet
(og vi suger på dette spillet)

Stetinden (1391 moh) dukker opp mot vest :D
#bucketlist

Sola går ned over Roanasdalen


Vel nede ved Langvatnet har vi ikke alt for mange kilometer igjen til Sitashytta

Her finner vi noen veldig spesielle slipte steiner


Gromgutten Obelix

2 kommentarer:

  1. Spennende lening. Hva er koordinatene til Utsiktsbua og Kvilebua ved Brynsvatnet? Og er det flere åpne buer der oppe bortsett fra Krokvatnet?

    SvarSlett
  2. Hei Anka! Utsiktsbu har 68.05303, 16.80376.
    Kvilebua har 68.05135, 16.6757. Eller ta en titt på kartlinken vår.. Kan ikke komme på andre åpne buer i dette området. Ragohytta er vel nærmeste mot sør og Sitashytta mot nord.. God tur!

    SvarSlett