mandag 23. april 2018

Tempoøkning og rett i kjeller’n over Finnmarksvidda

I Kautokeino forlot vi den smeltende snøen og la i vei nedover Kautokeinoelva i retning Máze. Etter vel 3 mil på elva satte vi camp midt på elveisen, hvor scootersporet videre mot Karasjok tar av.

Vi har sett mengder av spor etter reinsflyttingen i det siste, men bare enkelte dyr som har rota seg bort fra resten av flokken. Men denne videoen (av Jan Helmer Olsen) viser hvor heftig det hele er. Flokken passerte visstnok like i nærheten av oss her om dagen.

Nesten fremme på Nedre Mollisjok fjellstue ble vi (omsider) sjuke begge to og vi måtte ta tre døgn på sofaen på Mollisjok før vi kom oss på beina igjen. Men alt i alt bør vi vel si oss fornøyd; etter nesten 14 måneder som nomader i vårt eget land er dette første gangen vi har blitt helt slått ut begge to.

Men snakk om flaks i uflaks, Per Edvard Johnsen som driver fjellstua viste seg å være en skikkelig hyggelig kar. Og stemninga ble toppers når 2. års studentene ved idrettslinja på Alta vgs. også var på tur. Per disket opp med selvfanga ørret og røye (vi snakker mengder!), poteter, grønnsaker og ekte Mollisjok-saus. Innertier, Per er en racer på kjøkkenet!
En stopp innom Nedre Mollisjok for å smake på de lokale rettene og nyte en rykende varm badstue er virkelig å anbefale!

Fra milevis om dagen til rett i kjeller’n, i hjertet av Finnmark. Men vi er på beina igjen og har 800 kilometer og 1 måned igjen å gjøre det på!
Per har gitt oss en kanonbra idé: å ro over Porsangerfjorden for å spare en del kilometer på skia, for ikke å snakke om hvilken kul vri mot slutten av turen dette kan bli..hmmm..

Et par uker etter at vi forlot Mollisjok, dro Per «Molleš Piera» ut på en tradisjonell samisk reise; reinsflytting på gamlemåten, fra Millisjok til kysten, med sleder og ski! Denne videoen (av Jan Helmer Olsen) gir oss gåsehud og er virkelig verdt å få med seg!

Det er effektivt å følge scootersporene nedover Kautokeinoelva...

...med pulker og ski på motorvei!

Stadig mer rein i området. De største flokkene blir flyttet mot kysten om natta.

Obelix har fått rollen som statist i "The seventies show"

På vei opp elveisen på Iešjohka...

Shit! ..de første tegnene på snøsmeltinga dukker opp

Vel fremme på Nedre Mollešjohka fjellstue...

...som ligger idyllisk plassert midt i hjertet av Finnmarksvidda

Per er født og oppvokst her og driver fjellstua som en av de få fastboende her ute i ødemarka

Bedre blir det ikke...

...og vannene her oppe er propp fulle av feit fisk! Daniel viser frem dagens største ørret på 3,7 kg!

Anders sine skistøvler er sprukket opp i alle bauer og kanter og lekker som to siler! Løsninga ble å ta hull i noen fotposer og tre disse utenpå. Vi satser på at skoa holder ut vinteren..

Like ved driver den trivelige familien Eriksen på gamlemåten, med sauehold midt på Finnmarksvidda! Fantastisk ;-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar