tirsdag 19. september 2017

UFOer og gode venner i Hessdalen

Vi er endelig fremme i Hessdalen, dalen som er verdenskjent for sine mystiske lysfenomener! Stedet er dessuten det første store delmålet for etappe #3 og etter mye trasking skal vi nå la beina få litt etterlengtet hvile.

Når vi ankom sammen med Marike, hadde allerede Thomas, Pia og Petter bættre'mæ sprettet proseccoen allerede og vi drakk like gjerne opp alle flaskene mens det enda var litt varme fra sola (det er jo ingen som gjør det for oss;-) Stemninga ble satt før vi etterhvert også satte camp, selvfølgelig strategisk plassert i håp om å spotte noen lysfenomener selv.

For over hundre år siden begynte ryktene å gå i dalen; folk la merke til lyskuler på nattehimmelen, stillestående eller med lynraske hastigheter. Etterhvert strømmet folk til for å se fenomenet med egne øyne og de siste tiårene har det blitt registrert en rekke observasjoner som er nøye vitenskapelig dokumentert. Flere av de lokale vi snakket med har sett fenomenet med egne øyne.

Vi har flaks med tidspunktet, for Høyskolen i Østfold (HiØ) har en av sine to årlige sciencecamper her akkurat nå (HiØ kjører nemlig et eget fag som gir 10 studiepoeng). Denne gangen har de satt av hele 16 dager og rigginga pågikk når vi ankom. Uka før hadde vi tatt kontakt med Anna-Lena Kjøniksen, professor ved HiØ, fordi navnet hennes dukket opp på en NRK-reportasje vi hadde sett tidligere. Vi var heldige som dermed fikk hands-on innblikk i Project Hessdalen.

Prosjektet er nå i ferd med å etablere tre baser på ulike fjelltopper rundt dalføret, nøye utvalgt på bakgrunn av tidligere observsjoner. Hver base rigges opp med gedigene kuppeltelt spekket med laptoper og overvåkningsutstyr. Foruten kameraer i alle retninger og med alle tenkelige linser og filtre, har hver av basene installert værstasjon, geigerteller og magnetometer, bare for å nevne noe. Prosjektet er verdensledende og har gjennom flere år filmet, tatt bilder og dokumentert fenomenet.

Vi tok beina fatt og besøkte basen på Skarvan og slo av en prat med studentene som holdt vakt her. Vi så dessverre ingen lysfenomener selv, men loggen til prosjektet viser at det faktisk ble gjort observasjoner mens vi var i området (se logg av 18.09.2017).

Helgetur med "alien-spotting", oksesteik i kokegrop og gode venner, det kan jo pinadø ikke bli bedre! Et besøk i Hessdalen kan abefales, vi skal ihvertfall tilbake!

En av observasjonene som er dokumentert (foto: Project Hessdalen)


Thomas har startet på kokegrop-prosjektet...

...både steik og poteter er klare for gløra


Det er ikke fest før pølsa er på!

Ikke akkurat en lap dance..

Middagen legges i bålet

Pia er rimelig fornøyd i påsan

Vi kjører vårt eget lille " prosjekt Hessdalen"

Mr sunny side up

Dagstur til...

...basen på Skarvan


I alt 16 studenter deltar på sciencecampen og vi møtte Henrik (baseleder), Brede og Javier som hadde vakt på Skarvan

Marike med den obligatoriske proseccoen (usikkert om det var den eller henne som ga utslag på magnetometeret)

Thomas har rigget seg til før nattas speiding etter lysfenomener

Grønne menn har vistnok etterlatt seg denne i en hage for årevis siden

Team Norge på langs prøver å "jukse noen mil"...

...men finner ikke helt ut av hvordan UFOen opereres

Professor i kjemi Anna-Lena Kjøniksen og forskningsleder Bjørn Gitle Hauge forteller entusiastisk om prosjektet, mens vi er heldige og får låne både dusj og vaskemaskin:-)
Nye forskyninger er kommet i posten og vi gjør oss klare for neste etappe

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar