torsdag 18. januar 2018

Orkan over Saltfjellet

Både vær og føre var fortsatt med oss når vi trasket videre fra polarsirkelen og inn mot hjertet av Saltfjellet. Men "fra himmel til helvete" et nok et passende uttrykk: dagen etter blåste det nemlig opp til full storm med orkan i kastene! Heldigvis hadde vi da kommet frem til Krukkistua (520 moh), hvor vi hadde planlagt å ri av stormen. Her koste vi oss gløgg mens været herjet rått på utsiden..

Krukkistua ble oppført i 1881 i forbindelse med Telegraflinja som den gang var ført over Saltfjellet. Hytta er veldig godt vedlikeholdt og på utsiden ser den nærmest ut som en moderne hytte med bordkledning. Men på innsiden er hytta helt original og de tjukke lafteveggene gir en super atmosfære. På veggene kan en lese inskripsjoner fra de siste 100 år og en kan nesten føle på alle fjellvandrerne som har sovet i de nostalgiske køyesengene.

Telegraflinja har en spennende historie. I 1860-årene ble linja strukket over Saltfjellet. På denne tiden gikk telegraflinja allerede gjennom Nord-Norge, så strekningen over Saltfjellet bandt dermed Nord- og Sør-Norge sammen. Det ble bygget i alt fem telegrafstuer langs ruta, som ble benyttet av oppsynsmenn og arbeidere i forbindelse med utbedring av skader og vedlikehold på linja. Men stuene åpnet Saltfjellet for nye brukere og har blitt benyttet av fotturister, fiskere og rallarer opp gjennom årene. Telegrafruta er en historisk vandrerute og hyttene eies i dag av de lokale turistforeningene.

Videre over fjellet til Lønsstua blåste det fremdeles full storm. Men det er kult å føle været på kroppen og vi satte is-rekord i skjegget begge to! Vel fremme på Lønsstua tok vi oss en velfortjent  lønningspils..

Stille før stormen og føret er helt perfekt

Vi passerer Søre Kjerkesteinen på vår rute gjennom Bjøllådalen


På Krukkistua...

...er det sjel!

Obelix trives best i hytta...

...for utenfor går det nesten ikke an å stå på beina. Fra tid til annen kommer det skarelag flyvende gjennom lufta som sendeplater, og det gjør vondt når de treffer..

Vi målte orkan i kastene og det var sammenhengende storm i fire døgn på vår tur over Saltfjellet

Etter et mislykket forsøk på å gå over fjellet til Lønsstua, tok vi like gjerne en overnatting på Saltfjellstua.
Og i skapet sto det en..Yes! :)

På vei over fjellet til Lønsstua

Full storm og tjue minus er en uvanlig kombo..hurrububb!

Og det er flere som er slitne etter dagens økt..

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar