torsdag 22. juni 2017

Vemmelsvik kystfort

35 km i mye strøm og sjø bragte oss nesten til Måløy. Vi fant plutselig ut at dette var årets lengste dag og satte camp på et nes ved noen hytter. Vi kom i snakk med noen hyggelige folk, som lesset oss ned med lammelår, pølser og varm grill i det de måtte dra. Makan til flaks! Og solnedgangen den tok kaka litt seinere på kvelden.

Vi fant raskt ut at ruinene fra Vemmelsvik kystfort lå strødd rundt i sjøkanten og brukte morgenen etter på å utforske disse. Fortet stod ferdig i 1942 og ble bygget av tyskerne som en konsekvens av at fortet på Måløyna ble ødelagt av de alierte under Måløyraidet i 1941. Fortet hadde som hovedmål å sperre inngangen til Nordfjord, samt bekjempe mål i Vågsfjorden. 95 mann var stasjonert her, i tillegg til en del russiske krigsfanger. Fortet hadde flere brakker, i tillegg til sjukestove, egen kinosal og eget kasino(!) som offiserene fikk installert i offisersmessa. 


Overraskelser som dette løfter stemninga på tur

Når kvelden kommer lukter det fin solnedgangVi flytter oss til den andre sida av neset...

...for borte ved teltet er utsikten best

Grønski i solnedgang

En tråler er på vei inn fra havet

Fornøyd gutt
Vemmelsvik kystfort blir sakte men sikkert skjult av naturen

En av de gamle kanonfundamentene

En av kanonene ligger fremdeles igjen

Restene av det ene hjulet

En av kanonstillingene på fortet, slik den så ut i 1942 (foto: Kystartilleriet, hjulet er det samme som på bildet over)En av inngangene til ammunisjonslageret i fjellet bakenfor

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar