søndag 5. juni 2016

Obelix bitt av huggorm

Tre uker etter første besøket på FOD-gården var det duket for en ny test-tur med Obelix. Marike meldte seg på og i helgen har vi vært på Østre Æra i Østerdalen. Sola har varma og sommeren er virkelig på vei. Obelix har oppført seg eksemplarisk og på lørdag satt han nærmest å gliste når han var midtpunktet i gjengen. Men fra lykke til ulykke kan gå fort..

Morgenen etter satte vi kursen til skogs for å gå en lengre tur. Obelix var gira som få og jaget innover i skogen med stram line. Etter et par hundre meter skvatt han til og begynte å halte med det samme. Han jamret seg og gikk ned for telling mellom noen trær, før han reiste seg og haltet enda værre. Minutter senere sto han i bue og hadde betydelige problemer, før han segnet om og ble liggende..

Vi fant raskt ut at veterinær måtte oppsøkes asap og mens Marike hjalp Obelix ut mot nærmeste grusvei, hentet Anders bilen. Et par timer senere ankom vi veterinærkontoret på Drevsjø, som sto klare til aksjon. Det ble raskt påvist at dette dreide seg om et huggormbitt (faktisk to bitt). Sannsynligvis hadde han tråkket i et ormebol full av små huggorm med sterk gift. Det ble gitt motgift og væskebehandling og han fikk flere runder med morfin for å lette smertene. Men utviklingen gikk i feil retning og bikkja hadde til slutt enorme kramper, ekstrem hjertefrekvens og vesentlige mengder blod i avføringen..

Løsningen ble å frakte han til et dyresykehus i Oslo. Etter non stop kjøring nærmet vi oss, men på dette tidspunktet hadde Obelix tydelig mangel på oksygen og var plommefarget. Akuttmottaket sto klart og Obelix så ikke ut når vi fikk han ut av bilen. Det som så ut som en halvliter blod på bakken var det han nettopp hadde stått å pissa. Tross dette gikk han for egen maskin helt inn på behandlingsrommet, som om han forstod at NÅ gjaldt det.

Vi var begge sikre på at dette var siste gang vi så noe til verdens beste Obelix.

Takket være en imponerende innsats og oppfølging av veterinær Hanne Amundsen på Drevsjø veterinærkontor, alle de ansatte på Evidensia i Oslo og ikke minst flere på FOD-gården har han heldigvis klart seg. Tusen hjertelig takk!!

Dagen før ulykken

Akuttmedisinsk behandling på Drevsjø veterinærkontor


Det ene av to bitt i poten

Det andre bittet var i bakre lår, nær hovedblodåren

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar