Utstyrsmodding - Telt

⏪ Tilbake


Telt sommer/høst
Valget falt på et Helsport Fjellheimen Camp-3 Super Light tunneltelt, for bruk på sommer og høst. Etter test-turen i Jotumheimen røk det ett bardunfeste som følge av mye vind (ca. 18 m/s). Vi tok derfor kontakt med Helsport, som forøvrig har veldig god service, og skisserte hvilke endringer vi ønsket oss.

Bilde er fra camp #99 i Stordalen, øst for Eikesdalen









Følgende endringer ble gjort.

1) Stormmatter
Helsport sydde inn stormmatter på tre seksjoner, på hhv. fremre og bakre del av teltet.
Hensikt: å kunne stable steiner etc. på mattene og dermed øke vindmotstanden til teltet. I tillegg vil mattene minske snødriv inn på senhøsten.

2) Ekstra bardunfester
Helsport sydde inn tre ekstra bardunfester, på hhv. fremre og bakre del av teltet. Hver av de tre festene er montert opp mot en felles bardun.
Hensikt: å kunne stramme opp teltet bedre i lengderetning slik at det tåler større vindbelastning (og noe mer last i gear-loftet).

3) Justerbare pluggfester (Bilde kommer)
Helsport sydde inn justerbare pluggfester på alle endefestene av teltet (kritiske punkter, 0-15cm justering).
Hensikt: å kunne velge hvor pluggen settes i bakken (ikke alltid det er golfbanegress og mangel på steiner osv. der pluggen skal ned). I tillegg er det kjekt å kunne etterstramme teltet på disse punktene.

4) Gear-loft (Bilde kommer)
Vi fikk tak i et gear-loft fra Fjällräven som passet som hånd i hanske til standard-loopene i taket i innerteltet.
- et must i ethvert telt!

Etter disse endringene har vekta på teltet økt fra ca 2000g til ca 2200g. Fremdeles et veldig lett tremannstelt, men som nå tåler betraktelig mer vind og passer vårt bruk mye bedre.

Ekstratelt sommer (tre-telt)
For å ikke være avhengige av en teltplass på flat mark når vi padlet rundt i fjordene på Vestlandet, vurderte vi ulike telt for montasje i trær. Enkelte steder kan det være flere mil mellom normale teltplasser og telt som monteres i trærne kan gi comfortable camper selv midt i en steinrøys. Valget falt på to stk Tentsile Flite tretelt (et tomannstelt passer godt for én person, et tremannstelt passer for to osv).

Bilde er fra camp #89 på Leirvågen, sør for Molde








For å gjøre livet enda enklere på tur gjorde vi følgende endringer med disse.

1) Justerbar innfestning
Teltet leveres kun med én stroppe-jekk og hensikten er at man knyter to av innfestningene før man strammer opp teltet med den siste. Vi fikk tak i ett sett med justerbare innfestninger for de to øvrige punktene, laget for et annet type telt og som følge av dette var dimensjonen for grov.
Dette settet ble tilpasset slik at dimensjonen ble riktig mht. stroppene. Videre laget vi en kopi av dette settet for det andre teltet.
Hensikt: å kunne finjustere frem og tilbake under oppsetting av teltet, til alle siktepunkter er korrekte. I tillegg unngår man jobben med knuter som har satt seg dønn fast.

2-Anders) Fjernet barduner
Teltet kommer med barduner/strikker ment for å spenne tarpen ned til bakken på tre punkter. Disse ble fjernet. Isteden ble det montert justerbare barduner, horisontalt utenfor hver av de tre sidene. Tarpen ble deretter trukket rundt bardunene og festet under teltet.
Hensikt: å fjerne bardunene ned mot bakken sånn at bikkja kunne ligge under teltet uten å surre seg inn i barduner og annet styr.

2-Jan Arne) Forbedret barduner
Ref. forrige punkt. De originale strikkene ble skiftet ut med noen litt grovere. I tillegg ble det laget noen slynger av barduner, som raskt kunne festes til trær etc. i nærheten.
Hensikt: å øke styrken til teltet (vi har benyttet disse teltene i opp mot full storm, rett imot, i Sognefjorden). I tillegg gjøre det enklere å finne løsninger for feste av barduner og unngå bruk av de medfølgende skrue-pluggene.

3) Opphengsmuligheter
Vi sydde inn en rekke looper under teltet og klipset karabiner av ulike typer inn på disse.
Hensikt: å kunne henge fra seg alt fra våtdrakter og redningsvester, til stasjbagger og annen morro under teltet. Både for enkel tørking og bare av praktiske årsaker. Disse teltene er geniale på den måten at de gir et relarivt stort og tørt område under teltet, perfekt som oppholdssted når det regner.

Vinter-telt
Kun det beste er godt nok og vårt valg av vintertelt falt på et Helsport Patagonia tremanns tuneltelt.

Bilde er fra campen ved Nordre Holstadtjønne, test-tur Hardangervidda øst, april 2016










Det er ikke så mye å utsette på dette teltet, men vi har funnet et par ting likevel.

1) Strammesystem stangkanaler
Vi har montert noen kjettingsjakler på de tre stroppene som brukes til å stramme stengene i kanalene. Mulig vi kommer til å skifte disse til noe litt lettere etterhvert, som f.eks. tau-knuter (sånne man har på nøkkelknipper).
Hensikt: å kunne dra til stangkanalene med bruk av votter (stramming av disse er helt nødvendig og resten av teltet kan enkelt monteres - med vottene på).

2) Utover dette skulle vi ønske at produsenten laget en slags festeanordning for enkel/dobbel stang, i hver av stanglommene (enden av hver stangkanal). Teltet leveres med en genial teltpose, som gjør det mulig å beholde stengene i kanalene, før det pakkes i posen og legges på toppen av pulken, allerede halvveis klart for neste camp. "Problemet" er at stengene har en lei tendens til å snike seg ut av lommene og man må bruke ekstra tid og være to personer for å få dem på plass igjen. Klønete når stormen herjer og teltet skal opp asap zulu..

Mulig vi ser på dette kommende vinter i nord, det er de små detaljene som gjør livet enkelt på tur!

⏪ Tilbake

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar